EMDR

Wat is EMDR?

Iedereen is anders, iedereen gaat op zijn eigen manier om met het verwerken van indrukken en ervaringen die leuk waren of juist vreselijk.

Er is ook een groot verschil in perceptie, de ene persoon vind iets niet leuk, de ander vind het een verschrikkelijke ervaring.
Je kunt dit vergelijken met hoe iemand pijn ervaart, sommige personen ervaren al heel snel pijn anderen hebben een hele hoge pijngrens, die personen kunnen schijnbaar veel meer pijn verdragen.

We zijn dus allemaal heel verschillend.
Daardoor zal iedereen die vervelende ervaringen heeft meegemaakt het ook op zijn eigen manier definiëren.

Er zijn heel veel mensen die totaal geen problemen ondervinden aan vervelende ervaringen.
Ons lichaam is zo gemaakt dat we vervelende ervaringen meestal prima kunnen handelen en daardoor verwerken.
Soms krijg je zoveel ellende op je bordje of is het voor jou als persoon gewoon teveel ellende, dat je er moeite mee hebt om het een plek te geven. Dit is een persoonlijke beleving en dit behoeft dus geen oordeel, het is een feit.
Als het door je hoofd blijft spoken of je merkt – op den duur – dat je niet meer op je oude vertrouwde manier kan functioneren, dan is het verstandig om aan de bel te trekken.

EMDR is een intensieve procedure om nare ervaringen te verwerken.
EMDR helpt de emotionele lading van een vervelende ervaring of trauma af te halen, hierdoor blijft de herinnering maar hindert het je niet meer in je functioneren.

Tijdens de EMDR sessie zal ik je precies vertellen wat ik doe en wat jij mag doen.
Meestal vraag ik je om mijn vinger te volgen met je ogen zonder je hoofd te bewegen.
Soms is er een extra afleiding nodig in de vorm van tellen of tikken.

Welke klachten kunnen met EMDR verdwijnen of verminderen?

Herbeleving ervaring, nachtmerries, vermijdingsgedrag, stress, verhoogde alertheid, depressieve stemming, piekeren, angst, paniek, slecht zelfbeeld, slaapproblemen, lichamelijke klachten.